In 2021 verandert de Wajong en van veranderingen houd ik niet.. Ik heb dan geen rust tot ik duidelijk weet wat er verandert, wat dat betekent voor mij persoonlijk en of ik nog iets moet regelen. Dit keer werd er al een verandering aangekondigd, terwijl het UWV helemaal nog niet concreet had wat die dan zou inhouden. Stom! De Oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015 zouden samen gaan vallen, maar wat betekent dat in de praktijk?

Gelukkig zijn we nu een paar maanden verder en is er meer duidelijk:

 • Ik vind het UWV niet zo transparant en vaag, maar ze vermelden wel iets over de wet Vereenvoudiging Wajong. Er is op de website ook een beslisboom en een rekenhulp.
 • Om te voorkomen dat je achteruitgaat qua inkomen, komt er een garantiebedrag.
 • Vanaf 2021 behoud je 30 procent van het loon dat je bijverdient. Totdat je het wettelijk minimumloon verdient, want dan ontvang je geen Wajong meer. Dan behoudt je gewoon alles wat je verdient.
 • Je kan altijd terugvallen op de Wajong, zegt de Rijksoverheid.

Zie ook de factsheet van FNV met alle veranderingen.

Mijn situatie

De verandering was voor mij wel een trigger, want ik ben bang dat er dan weer iets ergs gebeurt zoals eerder toen mijn Wajong onterecht stop werd gezet in 2013, na een onverwachte keuring in 2012. Uiteindelijk heeft de rechter gezegd dat ik er wel recht op had en heb, dus heb ik weer Wajong.

Maar het is nu 2020 en nog steeds is het financieel niet helemaal rechtgezet. Ik heb nog steeds schade en er ligt bij het UWV momenteel nog een brief daarover van mijn advocaat. Je bent toch afhankelijk met een uitkering en dat geeft soms een machteloos gevoel.

Ik moest eerst echt de rechtszaak (en mijn angst) loslaten en kijken wat hier en nu goed is voor mij. Met mijn begeleidster heb ik het er veel over gehad en ook met mijn begeleider op het werk. Verder heb ik veel gemaild met instanties, het meest met een sociaal juridisch dienstverlener van het Instituut voor Maatschappelijk Werk Tilburg.

Na weken piekeren en twijfelen heb ik besloten om wel over te stappen van de Oude Wajong naar Wajong2010, omdat ik meer uren ben gaan werken en er flink op achteruit zou gaan als ik in de Oude Wajong bleef en er op vooruit zou gaan als ik overstapte. Daar is een rekenhulp voor (die gaat dus nog over de oude situatie). Ik dacht, hoe hoger ik nu zit, hoe hoger het ook volgend jaar is vanwege het garantiebedrag.

UWV geeft geen antwoord

Bij het berekenen van het garantiebedrag bereken je eerst je gemiddelde inkomen, naast je Wajong-uitkering.

 • Dat doe je over de periode van december 2019 t/m november 2020.
 • Het gaat om je loon op en/of inkomsten uit je eigen bedrijf en/of inkomen uit een loonvervangende uitkering.
 • Maanden waarin je geen inkomsten had naast je uitkering tellen niet mee.

Maar hoe kom je dan vervolgens bij het garantiebedrag? Ik kan het nergens vinden en krijg van het UWV ook geen antwoord. Sterker nog, de chat werd heel brutaal en abrupt beëindigt. Het is blijkbaar geheim of ze weten zelf ook totaal niet waar ze mee bezig zijn.

Inkomen en garantiebedrag

Dankzij onder andere OmbudsSpits Werk & Participatie Nico Blok en sociaal raadsvrouw Martine Schoneveld werd ik gelukkig toch wijzer. Het garantiebedrag is het gemiddelde van de Wajong-uitkering over de maanden waarin je bijverdiende in december 2019 t/m november 2020.

Mijn situatie

PeriodeUitkeringInkomenTotale inkomsten
dec 2010 t/m jun 2020€1158 Oude Wajong (+ €62 toeslag)€0 (alleen vrijwilligerswerk)€1230
jul 2020 t/m sep 2020€1176 Oude Wajong€316 (6 uur per week)€1492
okt 2020 en nov 2020€1258 Wajong 2010€422 (8 uur per week)€1680
Tabel met bruto bedragen

Gemiddelde van maanden die meetellen

PeriodeUitkeringInkomenTotale inkomsten
jul 2020 t/m sep 2020€1176 Oude Wajong€316 (6 uur per week)€1492
okt 2020 en nov 2020€1258 Wajong 2010€422 (8 uur per week)€1680
Gemiddeld€1209€358€1567
Tabel met bruto bedragen

Garantiebedrag

Gemiddeld verdiende ik €358 bij. Volgens de rekenhulp krijg ik dan met de regeling Wajong2010 aan uitkering nog €1322. Die €1322 is dus het garantiebedrag. Hèhè, ik snap het!

 • Als het garantiebedrag hoger is dan of gelijk aan de uitkering in de nieuwe situatie, dan ontvang je het garantiebedrag. Als je uitkering in de nieuwe situatie hoger is dan het garantiebedrag, dan ontvang je de uitkering volgens de nieuwe regels.
 • Ik krijg volgens mij volgens de nieuwe regeling 70% van het minimumloon en ik behoud dan 30% van wat ik bijverdien. Dat komt bij mij neer op bruto €1303.
 • Dus krijg ik het garantiebedrag. Dan krijg ik bruto per maand: €1322 (garantiebedrag) + €422 (huidige loon uit arbeid) = €1744.
 • Maar wanneer ik mijn baan verlies en geen nieuw werk vind binnen een bepaalde periode, kom ik alsnog in de nieuwe regeling en ga ik er wel op achteruit.

Ik wil graag zekerheid en controle, maar er blijven dingen onduidelijk. Ondertussen moet ik proberen om er niet te veel tijd meer in te steken, want het wordt dwangmatig. Ik wil ook helemaal niet bezig zijn met geld. Ik wil gewoon mijn eigen ding doen, werken op eigen tempo en naar eigen vermogen.

Iedere situatie is anders

Iedere situatie is weer anders, dus ik kan een ander geen adviezen geven. Ik werk bijvoorbeeld pas sinds juli 2020 betaald en weet niet hoe het is als je niet werkt, meer of minder werkt of al het hele jaar bijverdient. Maar het is wel handig om dit goed uit te zoeken. Neem contact op met je begeleiding, Iedere(In), FNV, Onbeperkt aan de slag of een Sociaal Juridisch Dienstverlener bij jou in de buurt.

Neem ook contact op met het UWV, maar ben dan kritisch en neem iemand mee als je een gesprek hebt. Het UWV is immers niet onafhankelijk. En los van de Wajong, kun je ook nog rekening houden met huur- en zorgtoeslag. Het zou allemaal niet zo ingewikkeld moeten zijn, maar dat is het wel.

Je hebt hier vast helemaal geen energie voor ook, want je zit niet voor niks in een uitkering toch? Nederland is nu eenmaal een bureaucratieland. Laat je niet gek maken en vraag op tijd hulp.

Wat vind jij van de ‘Vereenvoudiging Wajong’?